🌸 Zeeduivelmedaillon met saffraan-mandarijnenjus

🌸 Zeeduivelmedaillon met saffraan-mandarijnenjus

Soms heb je een gerecht dat meteen voelt alsof je jezelf én de mensen om je heen een klein cadeautje geeft. Dit recept hoort daar echt bij. Het is feestelijk, bijzonder van smaak en tóch heel goed te maken — zelfs als je geen keukenprins(es) bent.

Ik moest meteen glimlachen toen ik dit gerecht zag in de Tupperware Adventkalender, want het past precies bij wat ik zelf fijn vind in deze drukke decemberweken: iets maken dat indruk maakt, zonder stress in de keuken.

En ja… mijn MandoChef ging uiteraard mee op het aanrecht. Die gebruik ik hier om de venkel (of witte kool) in mooie fijne reepjes te snijden — dat lukt gewoon echt het mooist met die julienne-stand.


      Ingrediënten (4 personen)

  • 3 mandarijnen (of 2 kleine sinaasappels)
  • 1 snufje saffraan (of 1 tl kurkuma)
  • 3 el olijfolie
  • zout & peper
  • 500 g zeeduivel zonder vel (4 medaillons van ca. 125 g)
  • 2 kleine venkelknollen of 650 g witte kool
  • 60 g boter

       Zo maak je het (en ja, dit valt écht mee!)

  1. Mandarijnen persen
    Pers de mandarijnen met de Zest’n Press en doe een derde van het sap in de Ultimate Silicone Bag M. Voeg saffraan, olijfolie, zout en peper toe en meng.
  2. Zeeduivel marineren
    Voeg de medaillons toe, sluit de zak en meng zodat alles goed bedekt is. Laat minimaal 30 minuten marineren (of langer als je tijd hebt).
  3. Venkel of kool snijden
    Snijd de venkel of witte kool in fijne juliennereepjes met de MandoChef (1/6). Dit geeft precies die mooie dunne sliertjes die straks zo lekker worden.
  4. Tweede marinademomentje
    Doe het resterende mandarijnsap in de Ultimate Silicone Bag XL samen met de venkel/kool. Sluit de zak en laat ook dit ongeveer 30 minuten rusten.
  5. Alles samenbrengen
    Leg de venkel/kool en de zeeduivelmedaillons met marinade in de XL-zak. Sluit driekwart af en zet rechtop op een bakplaat.
  6. Ovenmagie
    Bak 20 minuten op 200°C (stand 6/7). De baktijd hangt een beetje af van de dikte van de medaillons — kijk gerust even tussendoor.
  7. Sausje maken
    Vang het braadvocht op in een steelpan (bijv. de Mastro steelpan 1,6L) en laat iets inkoken.
  8. Op het einde
    Voeg de boter toe, snijd in blokjes en klop tot een mooie jus.
  9. Serveren
    Serveer warm met saffraanrijst. Zo lekker!

    Saffraanrijst (extra sfeertje!)

Breng 1 liter water met een bouillonblokje aan de kook. Voeg kurkuma (of saffraan) toe en kook 180 g rijst volgens de verpakking. Giet af, meng met olijfolie en Parmezaanse kaas. Echt een heerlijke combinatie met de zeeduivel.


     Waarom ik dit recept zo leuk vind voor Advent Dag 3

Het is net even anders dan de “standaard decembergerechten”, maar het heeft zó’n warme, luxe smaak. En het is precies eentje waarvan mensen denken:

“Ooooh, dit is echt heerlijk! Hoe heb je dit gemaakt?”

En dat is het leuke: het is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld.

Back to blog